'Laat die olie van kennis en liefde altyd verseker dat jou lamp helder skyn'. Over de opleiding 'verpleër' en Florence Nightingale (Linda)


Even een apart stukje over de opleiding verpleegkunde in Zuid-Afrika. De laatste dagen hebben we hier wat meer inkijk in gehad en wat me allereerst opvalt, is dat de studie hier naar mijn gevoel toch een stuk zwaarder is dan in België. Ik denk dat ik volgende keer wat minder hard ga kreunen onder mijn boeken en cursussen!

Er is een groot verschil in educatie tussen de universitaire opleiding en de opleiding aan het college. Dit is heel erg merkbaar op de werkvloer. De zusters van de universiteit worden erg getraind in patiëntgerichtheid. Dit kan in het ziekenhuis soms wel eens voor spanningen zorgen.

Hier aan de universiteit is het een vierjarige opleiding en er is erg veel stage. Voor de vroedkunde alleen al zijn dit 1040 uren. Dit gebeurt niet, zoals bij ons, in blokken maar men heeft een paar dagen les en een paar dagen stage per week. Er moet aan heel wat voorwaarden voldaan worden. Zo zijn er de 'procedures'. Voor het stuk van de vroedkunde alleen al zijn dat er 144. Dit kan gaan van bv. 5 x toekijken bij een vaginale bevalling, uitvoeren van vaginale onderzoeken tot 10 bevallingen zelf leiden waarvan er maar een paar 'head to perineum' mogen zijn, d.w.z. dat de baby al op het punt staat om geboren te worden.



Het overzicht van de procedures voor vroedkunde



Er moeten patiënt study's gemaakt worden en een paar groepswerken, dit om te leren samenwerken in een team. De studenten worden erg gestimuleerd om hun eigen verantwoordelijkheid op te nemen.



Zowel de studenten als de docenten als de zusters in het ziekenhuis dragen hun uniform. Je kan aan de epauletten op de schouders zien of je nog student bent of al afgestudeerd. Ook de kwalificaties die je hebt en in welk jaar je zit, kunnen hieruit afgeleid worden.



Bordeaux wil zeggen dat je een gekwalificeerde zuster bent. Het aantal streepjes en de kleur van de streepjes vertellen meer over wat je allemaal extra gedaan hebt 



Blauwe epauletten verklappen dat je nog student bent. Het aantal lampjes verraadt in welk jaar je zit. De lampjes verwijzen naar Florence Nightingale, de moeder aller verpleegkundigen. Ze worden met trots gedragen



Florence Nightingale kreeg de bijnaam ‘de vrouw met de lamp’ doordat ze vaak in de avonden rondes maakte langs de gewonden met haar lamp tijdens de Krimoorlog



Die betekenis van die lamp in die diensgelofte:
Die lamp in jou hand is die simbool van hulle wat oor die siekes waak
Dit is die simbool van die verpleegberoep se filosofie dat diegene wat verpleeg 'n lig vir ander moet wees
Dit toon dat jy bereid is om jou beroep te ontwikkel en om dit uit te leef in die lig van die wetenskappe wat die boublokke van die mediese en verpleegwetenskappe vorm
Dit bevestig dat jy bereid is om professionele handelinge in ooreenstemming met die regs-en etiese kodes van jou beroep uit te voer en dat jy bereid is om die mensdom in sy uniekheid met kennis en medelye te versorg
Dit is die simbool wat aandui dat jy bereid is om vir diegene wat jou hulp nodig het die volgende te wees:
        • die oë van die blindes wat siek is
        • die krag van beweging vir diegene wat nie kan beweeg nie
        • die hande van die wat nie die krag het om vir hulle self te sorg nie
        • die vertrooster van hulle wat alleen is of wat treur
        • die voeder van diegene wat nie kan eet nie
        • die beskermer van hulle wat hulpeloos en weerloos is
        • die verstand van die bewusteloses
        • die een wat die gevare wat siekes bedreig, moet afweer
        • die bemiddelaar tussen die dokter, ander lede van die gesondheidspan en die pasiënt
        • die advocaat van diegene met gesondheidsprobleme
Dit bevestig dat jy as professionele verpleegkundige bereid is om jou aan die dissipline van jou beroep te onderwerp
Dit lewer bewijs dat jy bereid is om as rolmodel vir jou beroep te dien
Ek stel die wekgroep van verpleging: 'Laat die olie van kennis en liefde altyd verseker dat jou lamp helder skyn'

Toen ik deze woorden las, voelde ik me meteen geraakt. Ze maken me zo verschrikkelijk trots dat ik mezelf in juni een verpleegkundige mag noemen! Ik hoop dat mijn lichtje ook heel helder mag schijnen voor mijn patiënten.

Impressies 


De plaatselijke 'ACCO'. De studenten kunnen hier hun boeken kopen



Mmmmmm ... de boeken zien er hier precies toch dikker uit dan bij ons



De cursus van meneer Vanspauwen ... in alles behalve een notendop






We komen ook nog bekend volk tegen












Reacties

  1. philine Vanhelleputte14 februari 2019 om 08:31

    " Die vere maak die voël " (= "de kleren maken de man" ) is hier wel letterlijk te nemen aan de uniformen en stars and stripes op de epauletten te zien ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is inderdaad zo. Ze hechten er hier heel veel belang aan. Er zijn blijkbaar verschillende categorieën, extra opleidingen, ... ze vinden het raar dat je in België niet kan zien aan het uniform welke opleiding de hulpverlener genoten heeft. Bij ons dragen de bachelors, de HBO5'ers en de verzorgenden allemaal hetzelfde pak. Ik heb het gevoel dat er toch ook wel wat status mee gemoeid is.

      Verwijderen
  2. Linda, ik ga gelijk eens kijken of dat boek binnen onze collectie past! mvg, Carl Vanspauwen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Super! Tegen dan ben ik hopelijk al wel afgestudeerd :-D

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Op safari (Linda)

Johannesburg: stad met vele gezichten (Linda)

Het weekend in beeld (Linda)